tiistai 3. toukokuuta 2016

Atooppiselle iholle

Meidän esikoinen on ollut koko elinikänsä, miltei neljä ja puoli vuotta atoopikko. Ihoa on kateltu neuvolassa, lääkärillä, erikoislääkärillä, yleislääkärillä, lastenlääkärillä, ihotautilääkärillä, puuttuukohan tästä listasta joku?!
Mitä jokainen tallaaja tietää atopiasta? Se on kuiva iho, jota pitää rasvailla. Olisikin niin yksinkertaista. Olisikin atopia VAIN kuiva iho, jota pitäisi VAIN rasvata. Meidän atopian vaikeusaste on ollut aina se korkein ja vaativin, tänä vuonna tiputtiin keskivaikeaaseen asteeseen, sillä selvittiin talvi ilman päivystysreissua. Tämä oli ensimmäinen talvi, kun emme joutuneet juoksemaan päivystykseen vereslihalla olevan, melkein "palaneen", tai täysin kuoriutuneen ihon vuoksi.
Voisinpa sanoa vain pelkän rasvauksen auttavan, tai parantavan atopian. Valitettavasti näin ei ole. Tai ainakaan omien kokemuksien joukkoon ihmeparantuminen atopiasta ei kuulu. Ollaan niitä rasvojakin osteltu jo parin tuhannen euron edestä. On kokeiltu apteekkikamat niin reseptivapaasti, kuin reseptillä. Ja luontaistuotteista puhumattakaan. Ennen kuin olin perehtynyt, tai edes tietoinen luontaistuotteiden voimasta, rasvailin huoletta niitä kaikkein vahvimpia hydrokortisoneja ja aqualania tytön iholle. Jossain vaiheessa aloin etsimään lisää apukeinoja, kun mikään ei auta. Jos jotain olen oppinut atopiaihon rasvauksesta, on se, että jos jokin auttaa siihen ihoon, se auttaa vain maksimissaan kolmen kuukauden ajan. Sitten lähdetään taas metsästämään uutta apukeinoa.
Mitä kaikkea atooppinen iho niin sanotusti vaatii? Se vaatii hieman aikaa. Aikaa nimittäin miettiä missä kaikessa pitää olla skarppina. Pyykinpesuaineet täytyy olla tietynlaiset, tiskiaineet tietynlaiset, vaatteet tietynlaiset (suositaan luomupuuvillaa), kodin siivousaineet tietynlaiset, tupakansavun lähelle ei voi mennä, uimahallin kloorivedessä ei uida, hajuvesiä ja dödöjä tulee välttää, ja ylipäätänsä maalit ja muut vahvat aineet on huonoja iholle. Voin sanoa, että on pikkanen työ löytää nelivuotiaalle tytölle luomupuuvilla vaatteita, ja sydäntä särkevää joutua vaatekaupassa murskaamaan unelmat uudesta Frozen -paidasta. Kuten sanoin, tämä talvi on ollut hyvä, joten se tarkoittaa myös sitä, että ollaan voitu iholla pitää normaalia puuvillaakin, tänä talvena iho on kestänyt sen.
Sitten on sisäinen hoito, jossa kovin sana on rasvat. Kalaa suositellaan omegan vuoksi syötävän parina kertana viikossa, meillä tämä nyt ei joka viikko toteudu. Me syödään joka aamu chia-kaurapuuroa, ja chiassahan on ihan mielettömästi hyviä rasvoja.Me saatiin muutama viikko sitten ylläolevat pullot testiin meidän atoopiko(i)lle.
Vasemmalla puolella on Shampoo & Bodywash, ja voin sanoa, että oli lapsi tyytyväinen tästä. Kuinka voikaan shampoo tehdä lapsen niin iloiseksi? Atoopikollehan ei käytetä shampoita hirveämmin, ja saippuaa ei ikinä. Suihkussa käydään sen jokapäiväisen rasvapurkin kanssa rasvapesulla. Iho ei kestä saippuaa.
Keskimmäinen pullo on hoitava vartalovoide. Nämä voidepurkit ja -tuubit on meillä niin tuttu näky. Kylppärissä on tällä hetkellä noin kolmisenkymmentä purkkia eri voiteita. Voisinpa sanoa, että tämä, tai jokin muu voide paransi meidän atopian. Mutta näin se ei tule menemään. Tämä voide on taas se kolmen kuukauden voide. Voide on helposti leviävä, eikä haise pahalle, ja jättää ihon mukavan pehmeäksi.
Shea öljy on meille uusi tuttavuus. Sheavoidetta ollaan kyllä käytetty, mutta öljynä tämä oli uusi tuttavuus, vaikka luulisi tässä jo kohta nähneen kaiken. Iltasuihkun jälkeen tykkään levittää vähän tuota öljyä lasten iholle, saa yön aikana oikein kunnolla tehdä gutaa iholle. Aamulla on kiva herätä ilman kutinaa, ja öljy on auttanut siihen.

Tuotteissa ei ole keinotekoisia hajusteita tai väriaineita, ei sulfaateja eikä parabeeneja, näitä ei ole testattu eläimillä, 99%:a on luonnon raaka-aineita, ja 50% orgaanisia ainesosia.

Jos jotain on tämän reilun neljän vuoden aikana oppinut, niin se, että jätän ne apteekkivoiteet apteekille, ja keskityn tähän luontaistarjontaan. Välillä kyllä joudutaan ottamaan abkuuria, ja näitä "vahvoja" lääkkeitä, niille kun en ole keksinyt kiertotietä. Mutta ulkoinen hoito menee täysin luontaisin menetelmin, ja voisin sanoa, että epäilen olevan myös sisäisellä huollolla osuutta asiaan. Käytetään kuitenkin chiaa, kookosöljyä, pähkinöitä, paljon vihreää ruokaa, ja ylipäätänsä syödään terveellisesti.

Lapsellehan tämä on tosi kurja, kun kutittaa ja sattuu ja kirvelee ja polttelee. Joskus on itsellä kyyneleet tulleet silmiin, kun näkee, kuinka toista sattuu. Päivystykseen on juostu joskus heti aamukahdeksalta, kun yöpuku ei irtoa verta tihkuvasta ihosta, ja joudutaan polttamaan lempiyökkärit pois päältä. Pahimmillaan on 1/3 talvesta jouduttu olemaan sideharsot käsissä. Ja nyt viimeisimpänä on neidin päänahka, nyt se atopia on levinnyt sinnekin, ja siellä sitä on suhteellisen vaikea hoitaa.

Toivotaan kesästä atoopikoille suotavaa: eli mahdollisimman vähän siitepölyjä, aurinkoa ja PALJON, ja jälleen oikeanlaisen aurinkorasvan löytämistä.

Yhteistyössä:

Mammalandia

ja

MiMa Organics

Tuotteet saatu blogin kautta.

2 kommenttia:

  1. Jes uusia tuttavuuksia meillekin kokeiltavien listalle! :) meillä tytöllä atopia ja ruoka-allergioita ja välillä sitä on niin totaalisen pihalla että mistä nyt iho paheni vaikka syömisiä seurataan tarkasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Vaikkei nämä mitään hengenvaarallisia ole, niin silti joutuu aina miettimään, että mikä pahentaa ja mikä auttaa. Ja ruoka-aineissa joku voi aiheuttaa vain yhden kerran reaktion, tai ainakin näin olen kuullut. Ihania kevätpäiviä sinne! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)