sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Rakkaudesta yrtteihin

Yksi kesän parhaimmista asioista on ehdottomasti kesäruoka. Ollaan tänä kesänä grillattu makkaraa, grillattu vaahtokarkkeja, tehty saslikia, savustettu lohta, syöty herneitä, kirsikoita, vadelmia, mustikoita ja viinimarjoja. Kesä ei ole mitään ilman kesäherkkuja. Kaiken ylitse rientää kuitenkin yrtit. Rakastan tuoreita yrttejä yli kaiken. Jo se olo, kun kävelet ruokaostoksilta kotiin, ruoat on kasseissa, ja ollalla on pienin kangaskassi, josta pilkistää tuoreet ruukkuyrtit.Tänä kesänä olen ottanut itseäni niskasta kiinni, ja yrittänyt toden teolla alkaa kasvattamaan kotona yrttejä. Tällä hetkellä keittiön ikkunalaudalla kasvaa jo kaksimetrinen tomaattipuu, jonka vierellä on salaatinlehdet. Ruokapöydällä toisessa laatikossa on basilika ja persilja. Olen jopa saanut oppeja kasvattamiseen, ja yrtit ovat puulaatikossa, jonka sisällä on muovipussi, ja siellä mullassa ne (toivottavasti) rehottavat vielä pitkän aikaa.


Tuoreet yrtit sopivat omasta mielestäni kaikkeen, ainakin itse miellän ne hyvää makua tuoviksi, ruokaan kuin ruokaan. 
Tuore basilika on maustanut juomavettämme, leipiä, salaatteja, lämpimiä ruokia ja välipaloja. Persilja on ihan ykkösyrtti keittoruokiin.
Ja mikä voisi olla parempaa, kuin kotimaiset yrtit ja vihannekset? Sirkkalehtimerkki takaa kotimaisuuden, ja laadun. Tiesittekö, että ostamalla kotimaisia viljeltyjä vihanneksiä, tuet kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia?Tuoreiden raaka-aineiden kanssa pääsee luovuus aina valloilleen. Pääsee suunnittelemaan, visioimaan ja toteuttamaan. Keittiö ei ole meillä paikka, jossa pelkästään syödään. Keittiö on meillä suurien ideoiden, mahtavien toteutuksien ja maukkaiden makujen maisteluiden paikka.Raikas salaatti on kesäpöydän ykkösvalinta. Miksei talvenkin, kun tuoreutta on saatavilla ympäri vuoden?
Meidän tämän viikonlopun herkkusalaatti piti sisällään

  • Rucolaa
  • Ilmakuivattua kinkkua
  • Kurkkua
  • Kirsikkatomaattia ja
  • Hunajamelonia
Ihanan freesi salaatti sai vierelleen uunissa valmistettuja maalaisleipiä. Maalaisleipiin oli sivelty itsetekemää valkosipuliöljyä, mozzarellajuustoa, kirsikkatomaatteja, ja päälle tuoretta basilikaa. Myös juomavesi sai raikkautta ja kesän makua basilikasta. Suosittelen kokeilemaan!

Tuoreus, laatu ja kotimaisuus, varmaan sanomattakin selvää, että näitä arvostan raaka-aineissa.
Yhteistyössä Puhtaastikotimainen / Kauppapuutarhaliitto Ry ja Tradetracker

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)