perjantai 16. syyskuuta 2016

Feikit Bloggaajat

Työnnän lusikkani moneen soppaan, ja nyt avaan sanaisen arkkuni bloggaamisesta, erioten bloggaajien postauksien aitoudesta ja feikkiydestä.
Tästä on ollut puhetta monissa blogeissa jo useamman vuoden ajan. Koska en itse kuulu mihinkään isompiin bloggaajapiireihin, olen tätä aihetta pyöritellyt pääni sisällä kerran jos toisenkin.

Usein ihmetellään varsinkin lapsiperheen vanhempia, kun koti on aina siisti blogikuvissa. Monesti he myöntävätkin, että on siivottu ja puunattu blogikuvien ottoa varten. Tämähän on luonnollista siinä mielessä, että kuka haluaa esitellä siivotonta kotiaan koko kansan edessä. Ja kuvat näyttävät paremmilta, kun ei ole sataa pikkuautoa ja legon palasta kuvattavan sohvan päällä. Missä menee raja? Kuvia ei voida ottaa ja julkaista blogiin, jos on yksikin lelu lattialla, kukan lehti väärässä asennossa, tai kuvan reunassa näkyy koiran häntä. Perfektionismia tavoitellaan blogikuvat prioriteettina.
Minulla ei ole tällä hetkellä vakioblogeja lukulistalla, luen yleensä kiinnostavan otsikon mukaan muiden bloggaajien tekstejä. Joskus katsoessani muiden asukuvia, tai kotikuvia, ei minua ainakaan häiritse, jos taustalla näkyy lapsi, koira tai lelu. Se on elämää, ja rakastan elämisen merkkejä. Niitä täytyy olla! Ei aina kaikki voi olla täydellisesti tiptop järjestyksessä, varsinkaan lapsiperheessä.


Eräässä bloggaajaryhmässä joku kysyi kuluneella viikolla, kuinka monta kuvaa kukin ottaa per onnistunut kuva. Ja mä järkytyin. Jotkut ottaa neljäsataa kuvaa, joista onnistuu ehkä kymmenen, ehkä viisitoista. En tiedä, olisinko tässä vaiheessa häpeissäni, kun omat kuvani julkaisen tällaisenaan? Näkyy pihalaattojen saumoja, rikkaruohojakin taitaa pilkistää taustalla, ja puun varjokin näkyy vieressäni. Vai koenko tuovani realismia mukaan kuviini? Ei minulla ole aikaa etsiä varjotonta, tasaista asfalttipaikkaa kuvien ottoon. En pysty aina ottamaan kuvia tasan kello 13, kun päivänvalo on parhaimmillaan, ja kuvat saavat luonnollisen valotuksen.


Entäpä kuvien muokkaaminen? Olenko ainoa blogin kirjoittaja, joka ei IKINÄ muokkaa kuviaan? Tiedostan kyllä, etteivät kuvani vastaa maailmantason huippublogien luokkaa, mutta en sitä tavoittelekaan. Lataan tänne kuvat, jotka ovat mielestäni näyttökelpoiset, mutta itse en halua niitä muokata. En halua vääristää mitään, mikä näkyy kuvissa, vaan haluan nähdä luonnollisia kuvia, joten julkaisen kuvani juuri sellaisenaan, kuin ne on otettu.


Kuluneella viikolla keskustelua ovat synnyttäneet myös asukuvat. Niitä harvoin kuulemma otetaan enää silloin tällöin. Useat eri asukuvat käydään kuvaamassa saman päivän aikana, ja julkaistaan ripotellen. Eli yhden päivän aikana saatetaan ottaa kahdeksasta eri asusta kuvia, ja julkaistaan niitä asu kerrallaan muutaman päivän väliajoin. Tähän mä olin pettynyt. Minullakin näkyy blogissa välillä päivän asuja, jotka on otettu silloin, kun minulla ne vaatteet ovat päällä. Ei mulla ole käynyt mielessäkään lavastaa kuvia, napsia kymmenen eri asukuvaa, ja latailla blogiin postauksia, että tällanen asu tänään päällä, kun todellisuudessa näin ei ole ollut. Ja kuvien lavastukseen lisättynä vielä se, että jotkut bloggaajat lainaavat PR-toimistoilta vaatteita, kuvaavat ne asuinaan, "omina vaatteinaan", postaavat niistä asukuvat blogiinsa, ja palauttavat vaatteet takaisin toimistolle. Miksi ihmeessä? Mä ymmärrän, että joskus äitini kanssa saatetaan lainata toinen toiselta jotain vaatetta, mutta yleensä sitäkin hehkutan täällä, kun "sain äidiltä tämän ihanan takin lainaan". Mutta näistä PR-toimiston vaatteista ei ole edes mainintaa. Miksei?


Yhteistöitä usein tulvii kuin sieniä sateella, muttei se tarkoita, että kaikki pitäisi ottaa vastaan. Olen erittäin pettynyt siihen, että jotkut A -aiheesta bloggaavat, ottavat ilmaisena nähdyn tuotteen aiheesta Ö, ja tekevät siitä väkinäisen postauksen. Itse teen yhteistyötä, ja mainostan vain tuotteita, jotka tulevat meillä käyttöön, eivätkä jää kaapin pohjalle, tai vaihda omistajaa heti postaamisen jälkeen. On siis vaikea ymmärtää, miksi jotkut kuormittavat itseään, ja luovat jälleen sitä epärealismia teennäisillä postauksilla.

Onko bloggaaminen mennyt niin kaupalliseksi, että on unohdettu bloggaamisen itselle tuotettu ilo, itsensä kehittäminen, ja realismi? Mulla jää ainakin heti seinään jonkun blogin lukeminen, jos huomaan, että realismi on siitä blogista kaukana. Ei kaiken tarvitse aina olla täydellistä. Ei someen tarvitse hehkuttaa, kuinka kaikki on niin ihanaa ja menee hyvin, ja on kaunista ja täydellistä, ja heti koneen kiinni mentyä se arki onkin yksi harmaa aukko. Mulle nämä asukuvatkin ovat aina sellainen Flow- asia. Tänään puin päälle nämä vaatteet, koska tuntui siltä, tuntui hyvältä, fiilis oli nämä vaatteet tänään. Tuntuisi todella teennäiseltä kuvata tänään useita eri asuja, postata niitä eilisen asuina kahden viikon päästä, koska todellisuudessa näin ei ole. Missä todellisuus? Missä realistisuus? Vai olenko itse sinisilmäisenä lapsen kengissä oman blogini suhteen, kun en peittele mitään? Kirjoitan blogiani omana itsenäni, olen minä tässä blogissa, enkä mikään blurrattu, muokattu, lainavaatteissa perfektionistisessa ympäristössä kuvattu joku aivan toinen, jossa oma minuus on tuolla jossain sisälläni..Kengät saatu blogin kautta, löytyvät TÄÄLTÄ.

16 kommenttia:

 1. Riippuu pitkälti myös blogin aiheestakin ja siitä miten haluaa blogata. Kaikilla on omat motiivinsa miksi bloggaa ja mitä haluaa blogata. Myönnän, että itsekkin pyrin siistimään taustaa jos kotona kuvaan, ettei ihan kaikki hyppää silmille. Haluan ajatella, että lukijalla on mukavampi tulla katsomaan blogia kun on siistimpää kuin, että on kämppä räjähtänyt. Olen tosin kuvannut työtilaani aina välillä, että nähdään totuus myös. Nimittäin työtila on aivan sekainen. Sillä mitä siistimpi on työmaa, sitä vähemmän saan ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa. Tottakai minäkin siistin useimmiten taustoja, ja pyrin valitsemaan ne siisteimmät taustat, mutten halkea siihen, jos joku lapsiaiheinen postaus onkin täynnä lastenleluja :)

   Poista
 2. Tuo on kyllä itsestänikin pöyristyttävää, että kuvataan useita eri asuja ja vieläpä lainakamppeita! :D Tietysti on se, että esimerkiksi muotiblogit tarjoavat sitä inspiraatiota pukeutumiseen ja asujen ja vaatteiden tulee näyttää mahdollisimman hyvältä. Sisustusblogeissa taas ne kauniit kodit inspiroivat "tavallisia tallaajia." Paitsi itse tykkään kyllä enemmän lukea sellaisia blogeja, joissa on arkisempiakin aiheita ja näkyy sitä epätäydellisyyttä, pystyy samaistumaan siihen bloggaajaan! Itsekin huomaan välillä asettavani riman korkealle ja stressiä aiheuttaa, onko blogin sisältö nyt varmasti laadukasta. Toisaalta taas tykkään panostaa niihin valokuviin, mutta joskus on mukava ottaa rennomminkin. Sekavaa. :D Mutta haluaisin olla jotain siltä väliltä, tarjota inspiraatiota, mutta myös sitä tavallista arkea ilman kiiltokuvaefektiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Ihan sama täällä. Haluan kauniita kuvia, mutta on kiva nähdä myös sitä realismia. :)

   Poista
 3. Niin ajankohtainen kirjoitus! Just näin. Ja ei mulla ois ainakaan aikaa käyttää tuntikausia, että olisin jokaikisessä kuvassa poseeramassa toinen toistaan hienommassa miljöössä. Onhan ne kuvat hienoja, mutta missä todellisuus?

  VastaaPoista
 4. Mä en muokkaa kuviani muuten, kun pienennän kuvakokoa ja lisään blogini nimen kuviin. Ei olisi aikaa käydä jokainen kuva läpi eikä kyllä haluakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, pienennän kuvat vain blogiini sopivaksi.

   Poista
 5. Mä kirjoitan perheblogia ja jossain vaiheessa tajusin et mulla on aika paljon kuvia ulkoa - puistoista, metsäretkiltä, ihan vaan kävelyllä otettuja, niitä on hyvä käyttää jos kotona on kaaosta :D mäkään en muokkaa kuvia blogiin muuten kuin rajaan joskus 3:4 kuvasta 4:3 ja lisään oman vesileiman :) ig taas muokkaaminen on helpompaa ja sitä tulee käytettyä. Se on kyllä bloggaajan itse vedettävä raja millaiset yhteistyöt sopii blogiin, mun linjaus on sama kuin silläkin :) mulle bloggaaminen on näin mieluista mut ehkä joku tykkää leikkiä mallia niissä pr toimiston vaatteissa ja niistä kirjoittamisesta mutta senkin voisi kertoa rehellisesti... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Igssä itsekin välillä käytän filttereitä, kukapa ei :)

   Poista
 6. Siistin kuvista pahimmat rojut pois, mutta lasten leluja enintään oion.

  Luin samaa kuvakeskustelua. :D Ite otan enintään 5 kuvaa ja jos ne ei oo onnistunu, nii ei niistä parempia oo ees tulossa. Usein menee ihan ekalla yrittämällä. Kun katson, että kaikki valotus ym on okei jo kuvaa ottaessa.

  Ja noihin vaatteisiin, musta on vähä hassua kyl kuvata asukuvat kaikki samana päivänä :D Nojoo ehkä jos haluaa vaan esitellä erilaisis tyylejä inspiroimismieles, mut ei niitä tulis sit sanoa päivänasuiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Onhan ne kuvat rauhallisempia, kun takana ei ole sataa legopalikkaa :D Mulla ei edes aika riittäisi ottamaan viittäsataa kuvaa, niistä valitsemaan parhaat ja pähkäilemään itsekriittisyyden kanssa miten homman hoitaa :D

   Poista
 7. Hyvä teksti monella tapaa ja innoitti minutkin kirjoittamaan samasta aiheesta:

  http://nouw.com/eevaroots/what-you-see-is-reality-26961993

  VastaaPoista
 8. Ei kannata ajatella sitä kuvankäsittelyä liian pahana asiana. Voit ihan hyvin säätää kuviasi valoisammaksi ja lisätä hitusen kontrastia etkä ole vielä muuntanut totuutta :) Mutta ei tosiaankaan ole pakko, koska ei näissäkään kuvissa ole mitään vikaa :)

  Muuten olen samaa mieltä bloggausjutuista. Näistä puhutaan aina kaverin kans ku käydään kahvilla.

  VastaaPoista
 9. Aivan tismalleen samoilla linjoilla olen taas! Mun periaate on ollut aina se, että julkaisen kuvat sellaisenaan eli et ole ainoa, joka ei muokkaa. Tietysti yritän kuvia ottaessa katsoa, että kuviin ei tule mitään huonoja varjoja tms. Jos mulla olis aikaa, niin sit ehkä panostaisin kuviin enemmän. Mut mun mielestä on aivan älytöntä, että jokaisen bloggaajan pitäisi olla huippukuvaaja ja omistaa vimpan päälle kamera.

  Mä en halua blogista paineita, niitä on elämässä muutenkin tarpeeksi ja jos stressaisin asukuvista ja kirjoittelisin yömyöhään, niin tulisin hulluksi. Otan asukuvia silloin tällöin ja useamminkin ottaisin, jos olisi kuvaaja.

  Kiitos, että kirjoitit tästä aiheesta :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)